KAMAKURA SIMB

Ja vem är egentligen Kamakura Simb som firman fått sitt namn ifrån?

Under hösten 2009 blev jag medryttare på min kollegas varmblod. Ett brunt sto som kallades Kammis. Hennes fullständiga namn var Kamakura Simb. Simb var stuterinamnet och Kamakura hette stoets mamma. Namnet Kamakura i sig kommer från Japan och är namnet på en stad samt benämningen på en tidsperiod.

Jag hade inte varit medryttare så länge när ägaren fick så stora problem med ryggen att hon inte klarade av att rida längre. Jag fick erbjudandet att ha hästen som min egna och sommaren 2010 fick jag erbjudandet att överta henne och stå som ägare. Ägarbyte gjordes, helt plötsligt var jag hästägare, jag hade fått en alldeles egen häst.

Kammis och jag var inte som gjorda för varandra. Jag som kom från ridskolan var lite avtrubbad som ryttare medans Kammis var en otroligt känslig enmanshäst. Hon vägrade acceptera mig och det tog två år innan jag ens kunde skritta en runda i skogen utan drama. Men vad gjorde det då tyckte jag, hon hade ju travat rakt in i mitt hjärta med sin personlighet.

Mitt intresse för foto är en helt annan historia men samma dag som jag fick hem min systemkamera, den dagen var Kammis halt när jag skulle ut och rida. Något tillfälligt trodde jag då men den hältan var början på slutet för oss. Kammis hälta kom och gick under två års tid. Jag gjorde otaliga besök hos veterinären. Hältutredningar och behandlingar. Gång på gång blev hon friskförklarad men så fort hon var fullt igång igen kom hältan tillbaka.

Under dessa två åren stod hon i sjukhage eller sattes igång mer än jag kunde rida henne som vanligt. Jag fick hitta andra sätt att umgås med min häst än fysisk ansträgning. När Kammis bara gick i hagen och skrotade låg jag många timmar i hästhagen med kameran. När jag fick börja skritta igång henne tog jag henne i grimma och gick ut på promenader i skogen där jag stannade på diverse platser och fotograferade henne.

Hon var en ypperlig modell. Vackert huvud och stod snällt och stilla medans jag kröp runt och försökte lära mig kamerainställningar och vilka vinklar som fungerar. Det var från att fota henne som min passion för att fota hästar verkligen väcktes!

2014 hade jag behandlat hennes ben så många gånger att hon slutade svara på behandlingen. Att behandla hältan gick inte längre och att få bukt med orsaken till hältan var för sent. Jag sa farväl till min vän och lät henne slippa lida mer.

När det var dags att välja namn på min verksamhet dök Kamakura Simb upp i mitt huvud som ett självklart val. Ett personligt namn som ligger mig varmt om hjärtat och det är till stor del tack vare henne jag är där jag är idag inom foto.