12aug

Tuffa tider

Det är tufft att driva en liten enskild firma, speciellt inom ett område där konkurrensen är så hård. 2017 fick jag så pass bra inkomster i firman att jag kände att det var befogat att investera i ett Canon 70-200 mm f/2.8. Ångrar inte det köpet en sekund! Men jag köpte det under 2018 därför ska det tas upp i deklarationen för 2018. Och 2018 har inte inbringat ens i närheten av samma inkomster som förra året! Största anledningen till skillnaden är att jag gått från att jobba 75% inkl sovande nätter till att jobba mer än 100% dagtid så jag har inte alls lika mycket tid över för fotograferingen och firman. Blivit färre tävlingar i år och inte ett enda bröllop vilket gav ganska bra pengar in.

Vad får det för konsekvenser då? Jo för att jag ska kunna redovisa köpet av objektivet i firman och därmed få tillbaka momsen måste momsen in motsvara momsen ut. Med enkel matte kan man säga att firman måste dra in totalt lika mycket som objektivet kostade mig. Då blir momsen jag ska betala in lika stor som den jag ska få tillbaka, plus/minus noll och skatteverket blir nöjda.

Vad händer då om momsen jag ska få tillbaka för objektivet är högre än den jag ska betala in för min försäljning? Jo skatteverket kommer då göra bedömningen att jag inte har en vinstgivande verksamhet och min F-skatt kommer dras tillbaka. Skatteverket kommer göra bedömingen att jag driver en hobbyverksamhet och inte en vinstgivande firma.

Vad innebär det att förlora F-skatten? Jo det innebär att jag inte kommer få sälja tjänster utan enbart färdiga produkter. Jag skulle alltså inte kunna ta några bokningar eller uppdrag överhuvudtaget utan skulle enbart få åka ut och fota på eget bevåg och sedan i efterhand sälja de foton jag tagit. Jag skulle inte heller få sälja redigeringar eller ta betalt för administrativt arbete.

Varför har skatteverket den regeln att man inte kan få tillbaka momsen i enskild firma så som man kan få i ett företag? I ett företag är det ganska naturligt att man de första åren köper på sig utrustning som krävs och de åren får tillbaka momsen för att senare år kompensera för detta. Tyvärr har många utnyttjat systemet och startat enskilda firmor enbart för att kunna köpa dyr teknik och sen få tillbaka momsen, men någon vinst görs aldrig och ingen skatt betalas in. Därför krävs det nu att enskilda firmor ska betala in skatt varje år för att inte få sin F-skatt indragen.

Vad har jag för alternativ? Jag kan välja att inte deklarera objektivet som en utgift i firman och ta det som ett privat köp. Nackdelen med det är att det blir en stor smäll för min ekonomi. Istället för att momsen kvittas kommer min firma få betala in flera tusen i moms. Och utan utgiften för objektivet kommer firman inte ha så höga utgifter i år vilket innebär att vinsten kommer se stor ut vilket innebär att jag kommer få betala väldigt mycket i skatt. Det handlar alltså om flera flera tusen!

Därför kommer nu en enorm vädjan till alla mina trogna och nya kunder. Har ni tankar på att köpa eller boka något, snälla gör det innan årsskiftet! Jag har hittills bara dragit in hälften så mycket som behövs för att täcka objektivet och mer än halva året har gått. Jag har inga förhoppningar på att få några stora bokningar utan hoppas på många bäckar små så även att bara köpa en bild eller två hjälper mig att nå mitt mål.

Tack på förhand <3


Vi har inte haft så mycket till vinter hittills bortsett från några flingor som fallit för att smälta igen lika fort och lite frost i gräset på mornarna ibland. Men nu helt plötsligt kom det en stor mängd snö och det blev helt otroligt vackert ute! Kände att jag måste ta vara på det och snodde ihop en fotografering tillsammans med Suzy och Evert på Stora Flättna.

Såhär med facit i hand skulle vi börjat fota direkt imorse men pga lite diverse sysslor gick timmarna och klockan var ganska mycket innan vi kom igång. Vi tog en del porträttfoton där vi bjöds på lite sol innan Evert tröttnade alldeles och bara ställde sig å grimaserade 😉 Vi återvände till stallet för att svida om inför en ridfotografering men det sket sig med den… Lille Evertponken var übertaggad och gjorde någon sorts skänkelvikning i ökad slängtrav som inte fastnade så snyggt på bild. Hästen ville inte tagga ner och solen hade sänkt sig bakom skogen så det var alldeles för mörkt för att få några fina bilder så gav väl i princip upp där och knäppte inte ens några foton knappt.

Materialet jag kom hem med var väl lite sisådär =S Mååånga bilder var suddiga för kameran hade svårt att hitta fokus i motljuset och jag hade inte möjlighet att ställa in fokus manuellt eftersom Evert knappt stod still en sekund ens så fick förlita mig på kameran och den lyckades ungefär lika många gånger som den inte gjorde det och grimas-Evert sabbade många skarpa foton med tuggande och öron som stod åt alla håll utom framåt men det är ju precis så det är att jobba med djur ^^

Härligt var det iaf att få komma ut och fota lite, känns som det var länge sedan jag gjorde nått seriöst. Och suget som inte blev helt mättat idag kanske blir det imorrn då jag faktiskt har ytterligare en häst-i-snö-fotografering planerad. Gäller ju att passa på medans det är vitt! Sen jobbar jag hela veckan och onsdag ser det ut som att allt kommer töa bort igen tyvärr.


I år var första året som jag gjorde bröllopsfotograferingar åt kunder som inte är vänner/bekanta sedan tidigare. Fyra stycken bokningar har jag haft. En porträttfotografering som gjordes i våtmarken/Oxelösund och tre heldagsfotograferingar (Nyköping/Husby-Oppunda, Nyköpings hus/Nicolai kyrka och Nyköpings hus/Stendörren naturrum).

Eftersom jag i princip saknade erfarenhet av bröllopsfotografering la jag mig väldigt lågt i pris och var noga med att informera kunderna om vad jag kunde och inte kunde erbjuda. Trots att jag fick gå rejält utanför min bekvämlighetszon var alla par väldigt lättsamma att arbeta med så fotograferingarna kändes väldigt avslappnade. Det kändes stundvis lite trevande och väderförhållanderna var inte alltid hjälpsamma men trots svåra omständigheter tycker jag att jag fick ett bra foton. Jag är nöjd med slutresultatet och jag hoppas verkligen att brudparen också är det.

Inför 2018 har jag gjort helt nya paketerbjudanden. Priserna kommer bli högre då jag nu har mer erfarenhet och jag kommer ta betalt för min tid eftersom jag nu känner att jag inte behöver jobba mer gratis inom området för att vinna erfarenheten. Med det sagt kommer jag fortfarande ligga långt under jämförelsepriset.

Något jag inte kommer ebjuda under 2018 är fotografering under mingel/middag inomhus eller senare under kvällen. Jag har inte den utrustnings som krävs för att ta bra foton i mörka lokaler och ska jag ta betalt för mitt jobb ska fotona jag levererar ha hög kvalité. Även om jag inte fått några klagomål från kunderna känner jag att det jag säljer måste nå en viss nivå. Vigselakter i ljusa kyrkor kommer jag kunna ta mig an och även såklart allt mingel utomhus. Det jag kommer avsäga mig är bröllopsfesten som äger rum inomhus senare på dagen. Även om lokalen ser ljus ut blir inte fotona bra när lokalen fylls med folk som dessutom konstant rör på sig (om man inte äger bra blixtar och ljussättning vilket jag inte gör). Under vissa omständigheter kommer jag dock kunna ta på mig att förviga festlokalers utsmyckning och dukning.

Dom nya prislistorna kommer ut på hemsidan till nyår men redan nu är de preliminära listorna klara så om man är sugen på att boka in mig till sitt bröllop redan nu går det alldeles utmärkt att kontakta mig för prisuppgifter.

 


17Dec

Dags igen!

Då var 2017 snart slut och det är igen dags att se över prislistorna och uppdatera dom inför det nya året. Det är svårt att sätta en bra prislista och det är omöjligt att hugga den i sten då omständigheterna som är grunden till en viss prissättning ständigt förrändras. Här kommer lite information om hur prissättningen kommer förrändras vid nyår.

Tävlingsfoton: Priserna kommer förbli detsamma. Prissättningen baseras på ett styckpris och upplösning. Priset täcker inte bara den bit digital information du får vid köpet utan inkluderar även reseersättning, kundservice och timlön för den tid det tar för mig att fotografera under tävlingen, lägga in fotona på datorn, sålla/sortera, redigera och behandla förfrågningar och beställningar.

Från arkivet: Även här kommer prissättningen vara densamma som innan. Upplägget är liknande som för tävlingsfotot, skillnaden är att första fotot är billigare då kunden inte betalar för resa och bildbehandling (eftersom det är något jag redan gjort av eget intresse). Just nu har jag ett erbjudande vid köp av flera foton från arkivet, det gäller just nu fram till nyår men ev kommer det att dröja sig kvar.

Bokade fotograferingar: Här kommer den stora förrändringen! Priserna kommer inte alls baseras på fotots styckpris utan på min arbetsinsats. Det innebär att du som kund inte kommer behöva vela mellan att köpa 1 eller 5 foton då priset är samma då jobbet att ta fram dem är i princip detsamma. Priset är baserat på ett grundpris som täcker min arbetstid för bildbehandlingen, timlön för fotograferingen samt kundservicen. I det är sedan ett visst antal foton inkluderade, man kan alltså inte säga att själva fotona har något styckpris. Reseersättning och ev kostnad för leverans kommer att tillkomma precis som tidigare.

Bröllopsfotograferingar: Även här blir det en helt ny prislista men med exakt samma grund till prissättningen som för de övriga bokade fotograferingarna. Här kommer man se en ganska stor prisökning från i år men det är för att jag i år hade exremt låga priser då jag saknade erfarenhet av bröllopsfotografringar. Med nu 5 bröllop i portfolion ser paketen något annorlunda ut.

Prislistorna är som gott som klara men några justeringar på siffrorna ska göras innan dom släpps till årsskiftet.


Igår gick jag ut en sväng för att fota de vackra, rosa blommorna som växer utanför husknuten. Började med mitt 24-105 och fick lite fina foton men sen hittade jag några humlor och då började jag fota dom istället. Var svårt att komma nära nog och få skärpa på rätt ställe med porträtt-gluggen så jag kilade in och bytte till mitt 100-400 istället.

Lättare med skärpan och bättre då jag kom närmare men fasiken vad svårt det är att fota humlor! Man kan ju tro att dom är tjocka och långsamma men icke haha. Dom satt på varje blomma typ en sekund innan dom bytte, flög och kröp och rörde sig konstant. Fick dra upp bländartalet och köra på riktigt snabb slutartid för att fånga de små liven.

Den som tror att jag bara gick ut med kameran och knäppte denna bilden tror väldigt fel. Fotade humlor i omkring en timme och tog runt 300 bilder för att få en handfull bra 😉


Jag arbetar konstant för att utvecklas och bli bättre, både medvetet och omedvetet. All träning ger ju färdighet! Eftersom processen till en färdig digital bild består av flera olika delar finns det olika områden att träna på för att få ett bättre slutresultat. Dels finns kamerautrustningen, vilken utrustning man har och hur man utnyttjar den. Sen själva fotograferingen, hur man arbetar runt omkring att trycka på knappen. Sen sista delen är redigering och efterbehandling.

I redigeringen tycker jag att det är viktigt att kunna grunderna innan man ger sig in på mer avancerade manipulationer. Jag tror att man först måste kunna redigera en bild till att se ut så som ögat såg det för att sedan kunna ta det vidare annars riskerar man nog att få ett slutresultat som ser väldigt onaturligt ut. Sen sitter det fortfarande i detaljerna, en häftig effekt kan inte kompensera för att en bild kanske är sned eller oskarp.

Jag har lagt mycket tid på att testa mig fram med grunderna i redigering såsom kontrast, mättnad, skuggor osv och även lära mig vilken typ av redigering som är smickrande för ett visst typ av foto. Den redigeringen som passar för en bild tagen i skarpt solljus är inte detsamma so för bilden som är tagen i skugga och vissa foton passar i blåa toner och andra i gula.

I början av året bestämde jag mig för att det var tre typer av effekter som jag ville lära mig och som jag nu försökt träna en del på och det är att lägga in ljuseffekter, skapa dimma och byta färg på bakgrunder.

Att lägga in ljuseffekter var vad jag började med. Testade lite olika metoder. Det allra lättaste var att nyttja PS´s egna lens flare-effect men tyvärr tyckte jag direkt att den såg väldigt onaturlig ut. Jag började istället använda en metod där man med penseln målade in ett ljus i bilden. Jag tycker att det ger ett bra resultat men jag har lärt mig att det faktiskt inte passar i alla bilder! Om man får ett bra resultat eller inte beror på hur det naturliga ljuset ligger i bilden och hur väl man kan matcha ihop färgtonerna. När jag lärde mig effekten var jag väldigt glad i den och la in den i typ alla bilder men där får jag nog hejda mig själv. Effekten höjer verkligen vissa bilder men sänker andra då det ser för onaturligt ut. (I bilden i inlägget har jag lagt till ljus och tycker det höjer bilden).

Att skapa dimma har jag provat att göra med lite olika verktyg och jag är något på spåren men jag är inte i mål än. Men även där kommer jag nog komma till slutsatsen att det kan höja en viss typ av foton men det är en effekt som verkligen inte kan läggas in i vilket foto som helst för det kommer bara se löjligt ut om det inte passar in.

För några dagar sedan lärde jag mig att byta färg i en bakgrund (syns i inläggets bild). Hittade en superbra tutorial som var lätt att följa och gav ett bra resultat. Det svåra var dock inte att använda verktyget utan att ställa in alla reglage. Eftersom alla bilder är olika finns ingen grundinställning som funkar för alla utan man måste prova sig fram med reglagen i varje foto för att få ett bra resultat. Lyckades i vissa fall och misslyckades i andra. Så det blir till å träna vidare!

Men bilden på Evert i inlägget var första fotot jag provade med och där måste jag säga att jag fick ett väldigt fint resultat för att vara första gången jag provade mig på den typen av manipulation. Jag tycker att resultatet är naturligt och att effekterna höjer bilden, får den att poppa.

PS öppnar många dörrar, man kan göra otroligt mycket med sina foton! Men det är så otroligt viktigt att man lär sig behärska verktygen, hur häftig en effekt än är ger den inte ett bra resultat om det ser onaturligt ut.


I söndags var jag på plats på Mantorp och fotade lite under deras fälttävlan, kom dit till klockan ett och fotade enbart terrängmomentet. (Hoppning och dressyr fotar jag så mycket på hemmaplan ändå och det blir en väääääldigt lång dag om man ska stå och fota i 12 timmar, kroppen klarar inte det). Det var soligt å fint så hoppades på att det skulle vara varmt och skönt men jag hade väldigt fel. Det blåste jättemycket och riktigt isande! Hade på mig kängor, jeans, linne, luvjacka, vindskyddsjacka och vinterjacka. Luva, mössa och vantar men frös ändå något helt brutalt mycket. 1-2 timmar in funderade jag faktiskt allvarligt på att packa ner kameran och åka hem. Tyckte inte att jag fick till det med fotona och det kändes bara som onödigt lidande att stå och frysa och inte få något för det.

Men så kom en stackars kille och trillade av pladask i vattenhindret, dyngsur från topp till tå. Han måste frusit något enormt! Vattnat kan knappast ha varit varmt och att vara blöt i den isande vinden, hua. Tyckte så synd om honom att jag lite glömde bort hur kall jag var, sen tog jag och bytte plats! Det gjorde att jag bara fick bild på ett stockhinder istället för på en oxer och vattengraven men ljuset låg rätt där så bilderna blev bättre, det var sol (där jag stod innan var det skugga) och det skyddades lite bättre av skogen så jag fick lä. Blev genast mycket mer behagligt!

För varje timme blev det dessutom mer och mer sol och mindre och mindre moln så till slut var det konstant sol och näst intill vindstilla. Så skönt! Då var jag glad över att jag bet ihop och stannade dagen ut.

Fotade H90, P70, P80, P90 och den enstjärniga. Missade några ekipage, skitsvårt att fota när man täcker två hinder samtidigt och såklart har sån otur att det kommer ekipage på just båda dom hindren samtidigt! Det är ju så dålig tajmning att det känns löjligt. Sen var det ju dessutom några som trillade av och vägrade ut sig innan dom kom till hindren jag stod vid men det känns som att det är såna smällar man får ta på en terrängbana, som ensam fotograf kan man omöjligt täcka alla hinder och fånga alla ekipage! Man får vara lite glad över att man inte var bokad. (Fanns två andra fotografer på plats som jag vet, undrar om dom var bokade eller liksom jag bara där av egen fri vilja?)

Det har ju blivit lite av en tradition att åka dit varje år, det är kul. Även roligt att ha foton från samma tävling tagna med ett års mellanrum så man kan se hur/om man utvecklas från år till år.


I lördags sponsrade jag ÖSLRs ungdomssektion när dom anordnade påskhoppning (P&J). Fotade alla startande ekipage och la sedan upp 2-3 foton/start på min FB-sida för fri nedladdning, verkade vara mycket uppskattat! Såg detta som ett bra tillfälle att få lite uppvärmning inför utomhustävling-foto-säsongen, man är ju lite ringrostig efter vintern och jag hoppades på publicitet och spridning så folk känner till mig i sommar och vet att det är jag som är på plats och har ett hum om den bildkvalité jag levererar.

Såg soligt och varmt ut på morgonen men vet ju att april är lurigt så kastade in lite varmare kläder i bilen och tur var väl det för på plats blåste det isande kallt och var inte alls speciellt rart. Men som tur var kunde jag pälsa på mig så jag slapp frysa. Att fota var inte heller superlätt pga det omväxlande vädret. Ena stunden var det strålande sol och nästa hade solen gått i moln och det var riktigt mörkt. Och det kunde växla 3-4 gånger per start! Vissa stunder fick jag stå och ändra alla inställningar mellan varje hinder ekipaget hoppade för att ljuset ändrades hela tiden. Tycker det är skitjobbigt att fota när det är så! Tack och lov iaf att man fotar i RAW så man har en chans att fixa till det om man inte skulle hinna med att ändra iso.

Tror det var ca 50 starter men många gjorde 2-3 starter i olika klasser så det var inte lika många olika ekipage. Ett par avramlingar, några hästar som vägrade men generellt gick det väldigt bra för hästar och ryttare. Många som är duktiga och man blir ju alltid speciellt imponerad av de små ryttarna på sina små ponnys!

Bilderna verkar också ha hittat ut till sina ägare. Mycket gillas och mina bilder har tagit plats både i andras facebook-inlägg och som profilbilder. Tycker det är skitkul att se mina foton komma till nytta och användning =)


Under långfredagen gjorde jag årets första bröllopsfotografering så jag tänkte skriva några rader om den. Det var inte bara årets första utan även den första bröllopsfotograferingen jag gjort åt en kund som inte är vänner till mig sedan tidigare. Dagen innan hade jag varit ute och rekat fotoplatser och det stod väl mellan fyrvaktarbostaden i Femöre eller i Oxelösunds våtmark på bron vid parkeringen.

Jag lutade nog mest åt Femöre men eftersom fredagen bjöd på snöstorm och bruden var iklädd en riktig bakelse till klänning och skyhöga klackar skulle promenaden ut till fyrvaktarbostaden vara otänkbar plus att våtmarken låg mer skyddad i skogen så vi begav oss till bron.

Kunderna talade arabiska, två i sällskapet kunde engelska men trots lite kommunikationshinder gick det bra att fota. Dom var trevliga och hjälpsamma och var snabba på att översätta åt varandra. Brudparet var lättfotograferade och bekväma framför kameran vilket verkligen gjorde mitt jobb enklare. Vi kunde beta av fotograferingen ganska snabbt. Jag hade sagt innan att vi behövde 1-2 timmar men vi fotade bara i 30-40 min. Jag hade kanske kunnat göra ett ännu bättre jobb med lite mer tid men så som alla frös ute i ruskvädret kändes det viktigt att lägga på ett kol.

Bruden var riktigt vacker, som en Disney-prinsessa i vinterlandskapet. Och med facit i hand tror jag faktiskt att snön hjälpte snarare än stjälpte. Det var svårt att fota när det snöade så mycket och det var kallt och ruggigt men jag tror att miljön blev mycket vackrare än det skulle varit med barmark. Fotona blev lite smått magiska tack vare snön.

Jag var väldigt nervös innan eftersom jag inte har så mycket erfarenhet av bröllopsfotografering och att detta var kunder jag inte kände så jag hade egentligen ingen aning om vad dom hade för krav och förväntningar på mig men kändes som alla bitar bara föll på plats och jag blev riktigt nöjd med resultatet. Och jag tror och hoppas att kunden blev lika nöjd!


I söndags åkte jag ut till Flättna och hälsade på Suzy och hennes hästar. Kameran var med för en liten enkel fotografering. Suzy och Evert har stått framför min lins många gånger men nu var det ett tag sen sist. Dels ett tag sen jag fotade Suzy men även ett tag sen det var Evert som fick stå modell för vid de senare fotograferingarna är det mest Stormen som fått modella.

Blev lite puts och rykt innan vi kom iväg för det är ju den tiden på året där hästen brukar komma in med halva hagen i pälsen men det var ju ganska snart gjort att få honom hyfsat rent och sen klädde Suzy honom i en välmatchande blå outfit och så begav vi oss.

Vi fotade uppe på en gräsäng i skogen, solen kom och gick och en stor del av fältet låg i skugga pga skogen runt om men vi anpassade oss och jobbade med det som bjöds. Det blev lite ridfoton och så några porträttbilder på det. Hade dock bara med telet så lite fel objektiv för porträttbilder men det gick ju att fota det med min 100-400 också.

Hittade en liten plats med vass som var väldigt vacker så där ställde jag Evert och Suzy för lite porträttbilder. Hade varit så magiskt om jag fått lite soluppgång och morgondimma, dagg i gräset. Istället fick jag skugga innan solen tackade för sig hehe. Men efter en liten omgång i datorn lyckades jag lyfta bilderna ändå.

Snabbaste redigeringen gick på ca 30 min och den jag suttit längst med satt jag med i ca 2 timmar. Jag tycker att det sitter i detaljerna och att kärlek och omtanke syns men jag vet inte om alla ser det ansträgningen eller om det bara är mitt yrkesskadade öga. Jag ville verkligen klona bort allt som kan störa ögat, få en behagligt mjuk ton och lägga in lite konstgjort ljus i bilderna för att lyfta dom. Mjuka gula toner och försöka ge något speciellt till en ganska alldaglig scen.

I år har jag försökt ta ytterligare ett steg mot kvalité istället för kvantitet. Jag sållar ytterligare lite hårdare och försöker ge varje bild allt jag kan ge den och inte bara sitta som en maskin och redigera 60 foton så snabbt jag kan.

När vi kom tillbaka till stallet var Suzy så rar att hon lånade ut hjälm å häst och knuffade upp tant i sadeln så jag fick ta några varv på ridbanan. (Jag är skapligt ur form och smidig som ett kylskåp pga ett diskbråck som jag åkte på i mitten av Januari.) Red bara några minuter, mest skritt och nått varv i trav. Everts rörelser är inte ultimata för en diskbråcks-rygg eftersom han har ganska stora rörelser men han var en sann gentleman och bar mig så försiktigt han kunde.

Underbart när man kan besöka ett stall och få ut det bästa av allt =) Umgås med en underbar vän, fotografera och rida <3