Det är tufft att driva en liten enskild firma, speciellt inom ett område där konkurrensen är så hård. 2017 fick jag så pass bra inkomster i firman att jag kände att det var befogat att investera i ett Canon 70-200 mm f/2.8. Ångrar inte det köpet en sekund! Men jag köpte det under 2018 därför ska det tas upp i deklarationen för 2018. Och 2018 har inte inbringat ens i närheten av samma inkomster som förra året! Största anledningen till skillnaden är att jag gått från att jobba 75% inkl sovande nätter till att jobba mer än 100% dagtid så jag har inte alls lika mycket tid över för fotograferingen och firman. Blivit färre tävlingar i år och inte ett enda bröllop vilket gav ganska bra pengar in.

Vad får det för konsekvenser då? Jo för att jag ska kunna redovisa köpet av objektivet i firman och därmed få tillbaka momsen måste momsen in motsvara momsen ut. Med enkel matte kan man säga att firman måste dra in totalt lika mycket som objektivet kostade mig. Då blir momsen jag ska betala in lika stor som den jag ska få tillbaka, plus/minus noll och skatteverket blir nöjda.

Vad händer då om momsen jag ska få tillbaka för objektivet är högre än den jag ska betala in för min försäljning? Jo skatteverket kommer då göra bedömningen att jag inte har en vinstgivande verksamhet och min F-skatt kommer dras tillbaka. Skatteverket kommer göra bedömingen att jag driver en hobbyverksamhet och inte en vinstgivande firma.

Vad innebär det att förlora F-skatten? Jo det innebär att jag inte kommer få sälja tjänster utan enbart färdiga produkter. Jag skulle alltså inte kunna ta några bokningar eller uppdrag överhuvudtaget utan skulle enbart få åka ut och fota på eget bevåg och sedan i efterhand sälja de foton jag tagit. Jag skulle inte heller få sälja redigeringar eller ta betalt för administrativt arbete.

Varför har skatteverket den regeln att man inte kan få tillbaka momsen i enskild firma så som man kan få i ett företag? I ett företag är det ganska naturligt att man de första åren köper på sig utrustning som krävs och de åren får tillbaka momsen för att senare år kompensera för detta. Tyvärr har många utnyttjat systemet och startat enskilda firmor enbart för att kunna köpa dyr teknik och sen få tillbaka momsen, men någon vinst görs aldrig och ingen skatt betalas in. Därför krävs det nu att enskilda firmor ska betala in skatt varje år för att inte få sin F-skatt indragen.

Vad har jag för alternativ? Jag kan välja att inte deklarera objektivet som en utgift i firman och ta det som ett privat köp. Nackdelen med det är att det blir en stor smäll för min ekonomi. Istället för att momsen kvittas kommer min firma få betala in flera tusen i moms. Och utan utgiften för objektivet kommer firman inte ha så höga utgifter i år vilket innebär att vinsten kommer se stor ut vilket innebär att jag kommer få betala väldigt mycket i skatt. Det handlar alltså om flera flera tusen!

Därför kommer nu en enorm vädjan till alla mina trogna och nya kunder. Har ni tankar på att köpa eller boka något, snälla gör det innan årsskiftet! Jag har hittills bara dragit in hälften så mycket som behövs för att täcka objektivet och mer än halva året har gått. Jag har inga förhoppningar på att få några stora bokningar utan hoppas på många bäckar små så även att bara köpa en bild eller två hjälper mig att nå mitt mål.

Tack på förhand <3