Man blir aldrig fullärd

Jag arbetar konstant för att utvecklas och bli bättre, både medvetet och omedvetet. All träning ger ju färdighet! Eftersom processen till en färdig digital bild består av flera olika delar finns det olika områden att träna på för att få ett bättre slutresultat. Dels finns kamerautrustningen, vilken utrustning man har och hur man utnyttjar den. Sen själva fotograferingen, hur man arbetar runt omkring att trycka på knappen. Sen sista delen är redigering och efterbehandling.

I redigeringen tycker jag att det är viktigt att kunna grunderna innan man ger sig in på mer avancerade manipulationer. Jag tror att man först måste kunna redigera en bild till att se ut så som ögat såg det för att sedan kunna ta det vidare annars riskerar man nog att få ett slutresultat som ser väldigt onaturligt ut. Sen sitter det fortfarande i detaljerna, en häftig effekt kan inte kompensera för att en bild kanske är sned eller oskarp.

Jag har lagt mycket tid på att testa mig fram med grunderna i redigering såsom kontrast, mättnad, skuggor osv och även lära mig vilken typ av redigering som är smickrande för ett visst typ av foto. Den redigeringen som passar för en bild tagen i skarpt solljus är inte detsamma so för bilden som är tagen i skugga och vissa foton passar i blåa toner och andra i gula.

I början av året bestämde jag mig för att det var tre typer av effekter som jag ville lära mig och som jag nu försökt träna en del på och det är att lägga in ljuseffekter, skapa dimma och byta färg på bakgrunder.

Att lägga in ljuseffekter var vad jag började med. Testade lite olika metoder. Det allra lättaste var att nyttja PS´s egna lens flare-effect men tyvärr tyckte jag direkt att den såg väldigt onaturlig ut. Jag började istället använda en metod där man med penseln målade in ett ljus i bilden. Jag tycker att det ger ett bra resultat men jag har lärt mig att det faktiskt inte passar i alla bilder! Om man får ett bra resultat eller inte beror på hur det naturliga ljuset ligger i bilden och hur väl man kan matcha ihop färgtonerna. När jag lärde mig effekten var jag väldigt glad i den och la in den i typ alla bilder men där får jag nog hejda mig själv. Effekten höjer verkligen vissa bilder men sänker andra då det ser för onaturligt ut. (I bilden i inlägget har jag lagt till ljus och tycker det höjer bilden).

Att skapa dimma har jag provat att göra med lite olika verktyg och jag är något på spåren men jag är inte i mål än. Men även där kommer jag nog komma till slutsatsen att det kan höja en viss typ av foton men det är en effekt som verkligen inte kan läggas in i vilket foto som helst för det kommer bara se löjligt ut om det inte passar in.

För några dagar sedan lärde jag mig att byta färg i en bakgrund (syns i inläggets bild). Hittade en superbra tutorial som var lätt att följa och gav ett bra resultat. Det svåra var dock inte att använda verktyget utan att ställa in alla reglage. Eftersom alla bilder är olika finns ingen grundinställning som funkar för alla utan man måste prova sig fram med reglagen i varje foto för att få ett bra resultat. Lyckades i vissa fall och misslyckades i andra. Så det blir till å träna vidare!

Men bilden på Evert i inlägget var första fotot jag provade med och där måste jag säga att jag fick ett väldigt fint resultat för att vara första gången jag provade mig på den typen av manipulation. Jag tycker att resultatet är naturligt och att effekterna höjer bilden, får den att poppa.

PS öppnar många dörrar, man kan göra otroligt mycket med sina foton! Men det är så otroligt viktigt att man lär sig behärska verktygen, hur häftig en effekt än är ger den inte ett bra resultat om det ser onaturligt ut.