Smedstorp

I lördags fotade jag under en lokal hopptävling på Smedstorp. Var väldigt gråmulet och dåligt ljus och under sista klassen började det spöregna så hade lite utmaningar att tampas med. Kände ingen direkt motivation inför fotograferingen och kände mig ganska slö på avtryckarknappen och fick ingen direkt feeling. Självförtroendet var inte på topp under dagen och det kändes lite som whats the point för mina foton blir inte speciellt bra ändå.

Gav mig på att kliva utanför min trygghetszon och experimentera med lite inställningar. Tycker det jag brukar ha fungerat bra (ISO 800-1600. Bländare 7-9. Slutare runt 1000) men självklart vill man utvecklas och kanske hitta nått som funkar ännu bättre. Fått tipset att ha så låg bländare som möjligt så sänkte den till 4 och höjde slutaren istället för att se vad resultatet blev. Ville dock inte experimentera på alla foton då det vore surt om man kom hem och la upp fotona i datorn och insåg att man misslyckats med alla.

Jag har även tidigare upplevt problem med att ta skarpa foton i liggande format. Tyckt att hela bilden blir varken skarp eller oskarp istället för att hästen är skarp och bakgrunden oskarp som jag vill ha det. Fick tipset av en oerhört snäll och kunnig person att ändra fokuseringspunkterna så jag hade läst på om detta och testade under tävlingen. Tidigare har jag haft alla punkter aktiva, nu ändrade jag till endast en aktiv punkt, mittpunkten. Och vad bra det blev!! Enorm skillnad och plötsligt fick jag fram den skärpan jag vill ha även i liggande bilder. Finns dock fortfarande att öva på där innan det sitter helt. Missade lite här å där och fick istället bakgrunden skarp och hästen helt suddig. Med bara en aktiv punkt är det ju superviktigt vart man placerar just den punkten i bilden. Sitter den på hinderstödet istället för hästen då är det ju kört.

Dock är det ju alltid så att man måste lära känna inställningarna, kameran och objektivet innan det sitter helt men nu när jag har faktan bakom att få liggande foton skarpa är det ju bara öva för att få det att klicka. Kul att utvecklas!

Även fast jag inte var så nöjd under dagen när jag fotade blev jag gladare när jag kom hem och började redigera. Blev väldigt nöjd med många foton! Sållade hårt och har presenterat tre foton per start på fb.
Alla foton hittar ni här: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.377346422475497&type=1