Många fotografer predikar om vad som är rätt och fel inom foto. Min fråga är, finns det något rätt och fel? Det finns regler och stora no-no´s, men ligger inte vad som är rätt och fel i betraktarens ögon och eftersom alla har olika smak blir ju alla tilltalade av olika sorters foton.

Jag skulle inte vilja kalla det regler utan riktlinjer. Man kan ta hjälp av dessa när man fotar men det är inget man ska fastna i för att bryta mot dessa riktlinjer kan ge underbara foton.

Hemligheten bakom ett bra foto ät att bilden ska vara behaglig för ögat att titta på. Generellt stör sig ögat på sneda foton, när det är dåligt beskuret, överexponerat eller för höga mättnad/kontraster. Med det sagt kan en sned bild med höga kontraster även vara fin om det är gjort på rätt sätt.

Man får skilja lite på artistiska foton och på foton som ska avspegla verkligheten. När jag fotar på hopptävlingar ska fotona vara raka och färgmässigt se ut som ögat såg det på tävlingsplatsen. Men fotar man en häst i solnedgången kan man dra upp kontrasterna för att göra bilden lite mer dramatiskt.

Så rätt och fel? Nej det beror mer på bildens motiv och vad man vill ha sagt med den om det är rätt eller fel hur man fotat.

Alla fotografer har sin egna stil. Redigerar i sin egna smak och fotar ur sina favoritvinklar. Det tilltalar inte alla! Precis som alla gillar olika konstnärer och musik gillar alla olika fotografer =)

Det enda jag har som ett stort nej det är bilder som är sneda. Det retar gallfeber på mina ögon 😉 Hästar som springer i nedförsbacke är så fult att dom som levererar såna foton inte bör få kalla sig fotografer. Speciellt inte med tanke på hur många verktyg det finns i datorn för att kunna räta upp en bild!